неделя, януари 27, 2013

Референдум и разни други катастрофи

  Предупреждавам, че ще омърся блога с политика, съжалявам.

  Дискусията в България явно е доста оживена и всеки има различно мнение(огромен процент неизразено) по въпроса. Интересното обаче е, как това мнение се формира. Хора, излезли от общество, което плюе по улиците, псува в задръствания, хвърля ееей онази торбичка там, дето е увиснала на клона на дървото срещу терасата ти, работи за заплата, която покрива само един наем (съответно и не протестира... освен на маса, там е друго нещо) и дава пари на КАТ, щото разбираш ли, подкупът е по-лесен. Откъде идва мнението?
  Едно от основните изисквания за демократичен процес е възможността и респективно - желанието за информираност преди какъвто и да е вид избори. Защо никой не се интересува от основата на нещата? За да направят хората информиран и правилен избор, те трябва да могат да разберат цената за постигане, резултатите и последиците от взетото решение. Вместо това, в България има единствено и само процес на агитация, в полза на едни или други партии. Не виждам как повече от половината хора, които познавам, ще ми дадат разумен отговор, независимо, дали той би започнал със "за" или "против". Не е защото не познавам умни хора.
  Първо: Просто поради (сега не ми се обиждайте, но...) тази изостаналост на мислене в държавата, която е характерна за едно 70% от народа.
  Второ: Спорете колкото си искате, че демокрацията е Великата Демокрация. Че народът гласува. Ми не. Изкриви се във времето, а в България - никога не е настъпвала. Живее се в псевдо-демокрация, обществена тайна е и никой не възнамерява да промени този факт. Знаете, че мнението ви не променя нищо и все пак гласувате, вместо да бойкотирате. Чия е грешката?
  Трето: Референдуми не се правят за такива въпроси. За някои неща се изискват квалифицирани решения. Искат се информация и знания, за които си има експерти. Хората не са длъжни да знаят АЕЦ с какво ще работи, дали ще бъде част от проект за устойчиво развитие или замърсяване на природни компоненти.
Защо търсите референдум за това? Защо не направят референдум относно социалната политика, например?
Хората в България трябва да се научат да подкрепят собствените си интереси, а не партии. Трябва да разберат, че докато виждат грешното и продължават да го правят, нещата все остават същите. Проблемът не можел да се реши със същото мислене, с което е създаден... а проблемът е държавата.
Хората трябва да се учат.
И тогава да се считат за граждани. Понеже чак на края на веригата стои гласуването.

Няма коментари:

Публикуване на коментар